2018. aug 16.

HOGYAN UTAZZ ELSŐ OSZTÁLYON INGYEN?

írta: mienkavilag
HOGYAN UTAZZ ELSŐ OSZTÁLYON INGYEN?


first_class.jpg

 

Ugye milyen jól hangzik? Viszont szögezzük le hogy semmi sincs ingyen.Valamibe mindíg kerülnek az ilyen hangzatos dolgok.Viszont manapság egyre több ilyen hangzatos címbe futok bele az interneten ahol különböző cégek vagy emberek hírdetnek business class vagy first class jegyeket, élményeket “Olcsón” ami az eredeti ár töredéke ugyan, de még így is drága szerintem és több macerával jár mint előnnyel.
De nézzük a lehetőségeket:

ERROR FARE
bud-hnl32.png
Az error fare az amikor egy adott jegyértékesítő honlapján megjelenik egy nagyon alacsony árú repjegy egy technikai hibából adódóan és mivel az a fő szabály, hogy abban az esetben ha ennyiért veszi meg valaki akkor az ugyanúgy érvényes vásárlás mint ha teljes áron venné meg, így a légitársaságnak ezt be kell nyelnie és ezen az áron kell adnia a jegyet. Ilyen volt a fenti képen látható is, bár nem első osztály de oda vissza el lehetett menni 473 Euróért Honoluluba Budapestről ami valljuk be nem egy rossz ár.
Ezekkel az Error Fare-ekkel az a probléma, hogy nagyon nehéz ráakadni és ha találsz is egyet, akkor is mondjuk olyan útra szól ahová még elkéne jutni. Mondjuk Fokváros-Tokio, na igen de Fokvárosba el kellene hozzá repülni.És máris kb ott vagy mint ha Budapestről vennél egy First Class jegyet Tokyoba.

PONTGYŰJTÉS
flying-blue-kort.png
Ez ugyanúgy működik mint a benzinkúton, tankolsz kapsz pontot, csak itt repülsz és kapsz pontot amit később beválthatsz utazásra vagy vehetsz a légitársaság shop-jában különböző dolgokat.
Viszont elég sokat kell repülnöd ahhoz egy adott légitársasággal, hogy annyi pontod legyen, hogy azt úgy tudd beváltani, hogy tényleg alig kerüljön valamibe egy First Class jegy. Persze vannak akciók amikor egy adott járatra váltott jegy több pontot ér de az átlag ember vagy nem repül annyit vagy épp az adott járatot nem használja. Én rendszeresen repülök Lufthansaval, Klm-el, persze gyűjtöm a pontokat hamár jár a jegy mellé, de, hogy valaha is felhasználom-e azt még nem tudom.Csak példának okáért egy Budapest - Amszterdam a KLM-nél oda-vissza kb 600 pont. A legolcsóbb dolgok a shop-ban meg több ezer pontnál kezdődnek.

MEGÉRI?

Persze ki ne szeretne első osztályon utazni de pár dolgot érdemes tisztázni.
lufthansa-business-class-nice-to-frankfurt-2-of-6.jpg
Rövid távon nincs első osztály, maximum business class ami sokban nem különbözik egy átlag túrista osztálytól.
Itt a business osztály az első 5 üléssort jelenti ami annyi, hogy nagyobb tér van a lábadnak és főtt kaját és italokat kapsz ingyen az út alatt. Ha nézek egy Lufthansa Business Class-t rövid távon, mondjuk Budapest és Frankfurt között akkor egy sima jegyet már 40.000 forintért megkapsz úgy, hogy a 6. sorba foglaltál ülést tehát ugyanakkora hely van a lábadnak mint a Business osztályon viszont egy Business Class ugyanarra a járatra meg 140.000 forint.
Főtt kaját veszel ugyanúgy 10 euroért a gépen meg mondjuk egy Wiskeyt- mellé szintén 10 euroért csak a feel kedvéért és 48.000 forintért megvan a Business érzésed.
Bár néha a kaja se nagy szám.

lufthansa-business-class-nice-to-frankfurt-4-of-6-e1499881701833.jpg
Hosszú távú utakon viszont van First Class a repülőn de ez milyen előnyöket is takar pontosan? SOKKAL KÉNYELMESEBB. Nem mindegy hogy egy túrista helyre vagy bezsúfolva 10-12 órán keresztül vagy hátradöntöd az ülést és kényelmesen élvezed a repülőutat, esetleg le is feküdhetsz aludni. Persze itt is jár az ingyen kaja és pia ami minőségében különbözik egy túrista osztályhoz képest. Ehetsz mondjuk kaviárt ha akarsz, vagy homárt már ha szereted az ilyen flancos dolgokat. Egy első osztályú helyen érezheted magad 10-12 órán keresztül. Persze alap esetben jó drágán amire az átlag embernek nincs pénze és ilyenkor kerülnek képbe a különböző megoldások mint mondjuk a pontgyűjtés.

first-class-now598lb110910.jpg
Én több szempontból nem látom annek értelmét hogy erre költsd el a pontjaidat, egyrészt mert sokkal okosabban is fel tudod használni másrészt sztem nem éri meg 10-12 órán keresztül királynak érezni magad ha utána egyből betámadod a foglalt 3 csillagos hoteledet.

NÉZZÜNK EGY KONKRÉT PÉLDÁT:

Olvastam egy blogon hogy ha az Iberia-nal foglalsz be egy rövid járatra 30 euroért akkor sok pontot írnak jóvá így tudsz pontokat gyűjteni. Ahhoz hogy fel tudj használni pontokat egy első osztályú utazáshoz venned kell 10db ilyen 30 eurós jegyet. Kapásból 300 eurónál járunk.Ezek után tudsz foglalni a pontjaidat felhasználva újabb 300 euroért egy oda vissza utat az Usába első osztályon Madridból. 600 eurónál járunk. El kell repülnöd Madridba és vissza újabb 100 euró minimum Wizz Air-el. 700 Eurónál járunk. Ez nagyjából 227.000 Forint. Ugye hogy annyira már nem is olcsó egy átlagembernek az első osztály? Ehhez vegyük hozzá hogy egy hetet el kell töltened hozzá az Usában ahol legalább 3-400.000 a szállásköltség 1 hétre. Elköltöttél 5-600.000 forintot de elmondhatod hogy utaztál Első osztályon.Megérte? Ha úgy gondolod nem akkor egy előző posztban leírtam hogy tudsz 2 hetet eltölteni az Usában kb 250.000 forintért.


Így a válaszom az a címben feltett kérdésre, hogy leginkább sehogy ne utazz Business Class-on vagy első osztályon hacsak nincs felesleges erre elkölteni való pénzed. 
Szólj hozzá

repülés luxus hogyan repülőjegy első osztály hogyan? utazási iroda utikalauz hasznos tippek olcsó utazás Utazás hogyan utazz?