2018. jún 27.

MÁLTA - A Földközi-tenger gyöngyszeme

írta: mienkavilag
MÁLTA - A Földközi-tenger gyöngyszeme

27892545_1815932341761098_3072747756792578048_n.jpg

Málta a Földközi-tenger gyöngyszeme...Legalább is ezt mondják róla...És amúgy valóban:)

MERRE VAN?

Szicíliától pár kilóméterre délre a Földközi-tenger mondhatni közepén.

HOGY JUTSZ EL ODA?

Ha nem szeretnél átúszni Olaszországból vagy Afrikából akkor leginkább repülővel. Budapestről a Wizzair  üzemeltet járatot és kb 40.000 forintért lehet oda vissza utazni. Ezen kívül vannak alternatív útvonalak, mondjuk Olaszországból komppal de erről majd egy kicsit később.

FONTOS INFÓK:

Máltáról pár fontos dolgot tudnod kell mielőtt elindulsz. Az első, hogy az egész sziget kétharmad akkora mint Budapest de odaérve sokkal nagyobbnak tűnik (Valahogy ott máshogy működik a tér idő kontinuum) így egy hetet érdemes rászánni erre az apró szigetre. A másik, hogy baloldali közlekedés van mint Angliában mivel sokáig angol gyarmat volt és nagyon oda kell figyelni hogy épp melyik irányba mész, vagy melyik irányba kell nézned ha lelépsz a járdáról. Máltán euróval tudsz fizetni de a legtöbb helyen elfogadnak bankkártyát is. Kötelező oltás nem kell, viszont nem érdemes csapvizet inni. Inkább mindíg vegyetek palackozottat.

KÖZLEKEDÉS:

Itt választhatsz sok alternatíva közül. Autót bérelsz, már ha bírod hogy a másik oldalon kell vezetni, vagy használod a tömegközlekedést ahol egy fő szabály van: A BUSZ MAJD JÖN! Igen, mert bár van menetrend az kb annyira köti a soffőröket, hogy a buszvégállomásról időben induljanak el de azon kívül semennyire. Így nem ritka, hogy egy előre kinézett buszra több tíz percet kell várni vagy akár órákat. Cserébe viszont, modern, légkondis buszok vannak mivel pár éve lecserélték azokat a nagyon régi még az 50-es évek óta közlekedő buszokat amik Málta egyik jelképének számítottak. A másik fő szabály, hogy a busz nem áll meg a megállóban ha nincs leszálló utas illetve te nem jelzel neki a megállóból, integetéssel, zászlóval, kürttel, bármivel, hogy te szeretnél felszállni. Simán elmegy az orrod előtt és mosolyog rád a soffőr te meg nem érted hogy ezt még is hogy gondolta? Majd várhatod a következő buszt ami ugye MAJD JÖN:) 

Akár tömegközlekedéssel, akár autóval akarsz eljutni A-ból B-be, arra készülj fel, hogy Málta úthálózatát nem arra tervezték, hogy ekkora mennyiségű forgalmat ellásson, ezért sok a dugó (még egy ok amiért késnek a buszok) illetve a szűk utcák miatt nem ritka, hogy két autó között tényleg csak néhány centi van ahogy elmennek egymás mellett.

A régi busz: (Én még utaztam rajta, nagy feeling volt)

19.jpg

És az új:
malta_pt_bus_187_king_long.jpg

SZÁLLÁS:

Itt rengeteg választási lehetőséged van. Akár hotel akár apartman. Aki a nyüzsgő, túristákkal teli életet kedveli annak Qawra-t vagy Valetta-t a fővárost tudom javasolni. Aki kissé elvonultabban szeretne pihenni annak inkább Mdina-t. Viszont arra figyeljetek, hogy mindenképp érdemes a szállásra költeni és magasabb szinvonalú szállást keresni különben nagyon gyorsan arra ébredsz, hogy egy 5-8 centis csótány és haverjai lesznek a lakótársaid ugyanis ez ott mindennapos.Viszont a magasabb szinvonalú szállodákban erre nagyon odafigyelnek.

Hotelt csak akkor érdemes választani ha ott akarsz kajálni és ezt bele akarod építeni a szállásköltségbe. Amúgy mivel Máltán nagyon olcsón lehet ingatlant bérelni így egy teljes tengerre néző airbnb-s apartmant vagy lakást már olyan 12-16.000 Ft/éjszaka áron megkapsz ami jóval olcsóbb mint egy hotel. 
Akit érdekel annak ITT egy airbnb-s link egy random kereséssel.

KAJA

A máltai gasztronómia nem igazán híres. Egy kiemelkedő ételük van és az a nyúl különböző módokon elkészítve. Ezen kívül amivel a legtöbbet fogsz találkozni az az olasz kaja, ugyanis szezonban nagyon sok olasz megy át Máltára dolgozni vagy nyaralni így egymást érik a különböző olasz éttermek. Így az alap olasz kajákat mint a pizza illetve a tészták már az első sarkon megtalálod. Átlagban egy olasz étteremben olyan 10-20 euróból jól tudsz lakni. Az én kedvencem ez volt: Tal Pjazza Cafe

LÁTNIVALÓK

Málta történelmét behálózza a lovagkor és ez volt a kis sziget legkiemelkedőbb korszaka is.Leginkább mindenkinek elsőre a máltai lovagrend ugrik be és ez visszaköszön bármerre is jársz a szigeten.

Valetta

image.jpg

Valetta Málta fővárosa amely nagyon pici. Az én kinézett programomat kb fele annyi idő alatt végigjártam mint gondoltam volna. A városba belépve kicsit olyan érzés fogad, hogy most csöppentél bele az Assassins Creed egyik jelenetébe.Szűk utcák, a középkorból megmaradt épületek, várfal jellemzi leginkább a várost. Talán két olyan dolog van amit ebben a városban igazán érdemes megnézni. Az első a köztársasági palota ami az elnök rezidenciája illetve itt ülésezik hetente egyszer a parlament is. Az ülésnapot kivéve az épület szabadon látogatható, a belépő 10 euro, belépve pedig szépen díszített termek fogadnak és középkori lovagi páncélok szegélyezik az utadat. 
A következő dolog amit érdemes megnézned az a Szent János katedrális amely Málta legnagyobb és leghíresebb temploma, egyben a római katolikus egyház egyik leghíresebb barokk székesegyháza. Azoknak nem javaslom akik a temetőktől írtóznak ugyanis a katedrális padlózata maga egy temető így belépve sírokon sétálsz végig a templomban.Valakinek ez elég nyomasztó tud lenni. Régen a katedrális látogatása ingyenes volt, azóta viszont a máltaiak rájöttek, hogy érdemes belépőt szedni ami 10 euro viszont emellett megtekintheted a templomi múzeumot is, ahol sok keresztény műtárgy van kiállítva.
Ezen kívül vannak még múzeumok illetve helyek de emellett inkább arra érdemes időt szánni, hogy körbesétáld a várost és így fedezz fel minden kis utcát és rejtett zeg zúgot.

Mdina

9d71d8a1d2c8dca841fa2753d288ec48.jpg

A történelmi helyek közül Mdina volt a kedvencem. Ezt a várost szintén a középkorban alapították és fontos erődként szolgált amely Máltát védte a törököktől. Manapság kb 400-an lakják és nagyon sajátos hangulata van. Ha nappal látogatsz el ide akkor az lesz az érzésed, hogy nem extrább bármelyik várnál a világon, viszont este ahogy lemegy a nap és besötétül akkor mutatja meg az igazi arcát. Közvilágítás alig van, a túristák nagy része is eltűnik és egyedül bolyongva a szűk utcákon az az érzésed támad, hogy visszamentél az időben és bármelyik sarkon kiléphet eléd egy lovag teljes páncélzatban.Csend van, nyugalom és középkori feel.

Gozo - Azure Window

Gozo az ország második legnagyobb szigete.Legegyszerűbben komppal lehet áthajózni Máltáról kb 20 perc alatt.
Onnan pedig olyan 1 órányira található Málta fő jelképe az Azure Window.

azure_window.jpg

Illetve csak található volt, ugyanis ez a sziklaképződmény 2017 márciusában összeomlott. Amikor még gyerekként jártam itt először akkor még ki lehetett sétálni a tetejére, aztán évek múlva ezt már nem engedték míg végül egy nagy viharban a szikla megadta magát a tengernek és beleomlott a vízbe. Viszont ez a hír a legtöbb túrista figyelmét elkerülte.Én is csak kutattam az emlékeimben és kerestem hol is van amikor tavaly ott jártam mire megkérdeztem egy helyi árúst  aki közölte hogy "There was" mire visszakérdeztem hogy "Was???" 

Ennek ellenére érdemes eljönni ide, beülni egy kis csónakba ami 4 euróért kivisz a tengerre és megnézi hol is állt ez az óriási szikla.Gyönyörű kék a víz és felejthetetlen élmény. Aki pedig kedvet kapott akár tud fürödni is vagy búvárkodni itt a tengerben de úszócipő erősen ajánlott ugyanis a sziklás part olyan mint ha pici apró pengéken lépkednél.

SZÓRAKOZÁS

Delfinekkel úszás

swim-with-dolphins-in-malta-eri.jpg

Nem mernék rá megesküdni, hogy ez a legközelebbi pont Európában ahol lehetőséged van delfinekkel együtt úszni de ha itt vagy akkor feltétlenül ki kell próbálnod. A máltai Marine Park-ban van lehetőséged együtt úszni egy delfinnel potom 135 euróért amiben a park belépője mellett annyi van benne, hogy kapsz egy ruhát, beterelnek a medencébe és egy oktató kiséretében megismertetnek egy delfinnel akivel együtt úszkálhatsz persze bizonyos keretek és szabályok között. Maga a program kb 30 perc viszont hatalmas élmény. Megtapasztalhatod milyen ha tőled pár centire elúszik egy delfin miközben kinyújtod a kezed és megsimogatod...Még most is ráz a hideg ha visszagondolok rá:) Készítenek fotókat a programról illetve kifejezetten csak veled és a delfinnel viszont ha haza is szeretnéd vinni a képet annak elég borsos 15 Euro/darab ára van. A parkban ezen kívül madarak, teknősök fókák találhatóak és egy nap kétszer van fóka illetve delfin show ami félig szórakoztató félig ismeretterjesztő így nem volt meg az a cirkuszi érzésem, hogy csak kiraktuk az állatokat a kirakatba és ugráljatok.

Popeye Falu

popeye-village-malta_l.jpg

A Robin Williams főszereplésével játszódó 1980-as filmhez húzták fel ezt a díszletfalut amelyet a forgatás után úgy ahogy van ott is hagytak és mára már egy szórakoztató látványosság lett belőle. Egy felnőtt belépő 21 euro de egy egész napot el lehet itt tölteni összekötve a pihenést a programokkal. Miután jól megnéztél minden díszletet, amelyekbe amúgy be is tudsz menni, az öbölben tudsz lazítani és a belépő mellé jár pár extra is. Egyrészt benne van az árban egy rövid hajótúra, kapsz két képeslapot, egy Popeyről elnevezett italt, ami szerintem nem más mint 1 deci olcsó vörösbor illetve szabadon használhatod az öbölben felállított vizi játékokat. Az animátorok pedig különböző programokkal teszik színesebbé a napot. Viszont ez az öböl remek lehetőség arra ha szeretsz búvárkodni illetve sznorkerezni. Lenézel a víz alá és mindenhol színes halak és csodálatos élővilág. Egy dologra viszont felhívnám a figyelmeteket. Kaját vigyetek magatokkal ugyanis egy kajálda van az egész helyen ahol a hamburgeren kívül mást nagyon nem tudsz enni és szerintem az is borzalmas.

Tengerparti fürdőzés

golden-bay-malta.jpg

Máltán rengeteg nagyon szép tengerpart van de ebből nagyon kevés homokos. Én személy szerint két dolgot tudok ajánlani. Az első hogy érdemes befizetni egy olyan kishajós túrára amely átvisz Cominora a Blue Lagoon-hoz.Ez kb 20 euróból megúszható és amellett, hogy lenyűgöző a tengerpart és a kristálytiszta kék víz a hátránya az, hogy átlagosan 2-3 órát engednek csak itt eltölteni. A másik a Golden Bay ami kifejezetten egy túristáknak kialakított homokos tengerpart emiatt nagyon közkedvelt és sokan is vannak. Viszont innen kb 15 perc sétával át tudsz menni a mellette található öbölbe ahol már jóval kevesebben vannak így ha meguntad a tömeget akkor egy rövid séta és nyugi van:) Hátránya, hogy mivel ez már nem frekventált így a part is egy kicsit koszosabb, a homos sem arany színű és a víz is hínárosabb kicsit de a pihenés értékéből ez nem vesz le sokat.

Cafe Del Mar - Malta

20902735_478416852612701_4277830909064904704_n.jpg
A frekventált túrista övezetekben pezseg az éjszakai élet. Klubbok, bárok, hajnalig nyitva, szól a zene, buli van mindenütt. Viszont készülj fel, hogy itt hajnal egykor úgy fellövik a pizsit mindenkinek hogy öröm nézni, tehát érdemes korán elindulni az éjszakába. Én a modern zene szerelmeseinek a Cafe Del Mar-t javaslom hiszen ez már egy nagyon jól csengő név az éjszakában. De néhány tipp ha be akarsz jutni: 

1. Érdemes korán menni mert 1-kor tényleg vége a bulinak. 2: A belépő 15 és 25 euro között mozog de ha be tudod fűzni a kijáratnál a biztonsági őrt akkor ad olcsóbban karszallagot. 3: Kifelé nagyobb az ellenőrzés mint befelé ugyanis a túristák előszeretettel emelnek el logózott tárgyakat a klubból amit szuvenírként szeretnének hazavinni. 4. Délután is érdemes elmenni mert a medencéből lenyűgöző a kilátás:)

image2.jpg

Máltáról elsőre ennyi.Remélem sikerült felkeltenem vele az érdeklődéseteket és ellátogattok erre az apró szigetre.

Üdv

Winny

Szólj hozzá

málta utazási iroda utikalauz valletta Utazás mdina